Festiwal zorganizowany jest w formie ogólnodostępnej, pod ogrzewanymi namiotami, nieodpłatnej. Będą prowadzone całodzienne widowiska z kwaszeniem i kiszeniem różnych produktów, jak również pokazy kulinarne przeprowadzone przez lubelskich kucharzy.
Również będą prowadzone różne zabawy integracyjne dla dzieci i młodzieży, oraz będą prowadzone szkolenie z zakresu podstawowych zasad sanitarnych, potrzebnych przy realizacji kiermaszy i wystaw.
Zostaną przeprowadzone konkursy:
-najlepszy produkt własnoręcznie kiszony- zapraszamy do zaprezentowania wszystkich produktów robionych przez gospodynie domowe, komisja oceni smak, prezentację oraz walory wizualne.
-najlepszy produkt w kategorii produktu tradycyjnego –wypiek z użyciem surowców kwaszonych, np. kulebiak, piróg z kwaszonymi jabłkami, gruszkami itp.
-najładniejsze stoisko – prezentacja całego asortymentu produktów –dowolność składników.
W każdym z konkursów niezależna komisja przyzna po 3 miejsca z nagrodami a dla wszystkich będą nagrody pocieszenia.
Serdecznie zapraszamy!