Konkurs skierowany był do osób w wieku 13-25 lat ( uczestników warsztatów kulinarnych) „Smaki Krainy Wokół Lublina”. Wszystkie potrawy zostały przygotowywane w domu, natomiast nakrycie i dekorowanie stołów odbywało się podczas konkursu.
Do konkursów przystąpiło wiele grup i osób indywidualnych wystawiając smaczne i niezwykle efektowne z wyglądu , regionalne potrawy takie jak : kociołek chłopski, zupa cebulowa z Goraja, kaczka po jakubowicku, baleron białoruski, żeberka w koronie, forszmak lubelski, zawijasy nasutowskie czy burakowy bigos. Wszystkie bardzo smaczne, aromatyczne i dekoracyjne skrupulatnie zostały ocenione przez szacowne jury.
Zaś uczestnicy konkursu na najładniejszy stół przywieźli ze sobą nie tylko elementy dekoracyjne stołu, ale również nakrycia stołowe, szkło, serwety, także żywe kwiaty, owoce i słodycze. Komisja konkursowa brała pod uwagę nie tylko wrażenia estetyczne, również zasady stołowego savoir-vivre.
Choć do konkursu przystąpili głównie uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym to sześcioosobowa grupa uczniów z Gimnazjum Publicznego w Jabłonnie może pochwalić się sukcesami. Lucas Lasak – uczeń klasy III w asyście swojej siostry Anaty przygotował piękny bożonarodzeniowy stół za który otrzymał II miejsce i w nagrodę sokowirówkę. Aleksandra Banach i Justyna Gustaw – uczennice również klasy III za oryginalnie nakryty stół w tonacji czarno- czerwonej otrzymały wyróżnienie i w nagrodę blender kielichowy. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Wiesława Herecka