Uczestnikami warsztatów byli uczniowie gimnazjalni, których zapoznano z dziedzictwem kulinarnym regionu lubelskiego, omówione zostały potrawy lubelskie i tradycje kulinarne. Warsztaty z przygotowywania tradycyjnych potraw lubelskich poprowadzone zostały pod „okiem” prawdziwego mistrza kuchni. Cztery pięcioosobowe zespoły ugotowały po dwie tradycyjne potrawy, a były to: forszmak lubelski i zupa cebulowa z Goraja. Uczniowie terminowali pod czujnym okiem szefa kuchni w zakresie nakrywania, czyli „stołowego savoir vivre”, dekoracji stołów i potraw.
Na zakończenie przy nienagannie nakrytych oraz starannie udekorowanych stołach uczestnicy warsztatów delektowali się pysznymi daniami. Zajęcia wzbudziły wielkie zainteresowanie wśród uczestników oraz pozostałych uczniów z zazdrością obserwujących zmagania kulinarne swoich kolegów. Wszyscy zgodnie deklarowali, że chętnie wezmą udział w podobnych zajęciach.