Gmina Jabłonna

Tutaj jesteś Turystyka Produkty regionalne i tradycyjne Jabłuszko lubelskie w cieście

Produkty regionalne i tradycyjne

Ciastko Jabłuszko lubelskie w cieście

Jabłuszko lubelskie w cieście

Opublikowano: 02.11.2021 Jabłuszko lubelskie to połówka jabłka wypełniona konfiturami, zawinięta w ciasto na kształt koperty i upieczona w wysokiej temperaturze. Po ostudzeniu jest posypywana cukrem pudrem. Jabłuszko po lubelsku podawane jest na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno posypane cukrem pudrem. Smak tego ciasteczka zależy od odmiany jabłek i rodzaju użytych konfitur.

Jabłka pochodzą z lubelskich sadów. Muszą być takie odmiany, które są kwaskowate i nie rozpadają się po upieczeniu, nie nadają się odmiany na szarlotkę i deserowe. Na przestrzeni minionych lat odmiany jabłek zmieniały się. W latach sześćdziesiątych, siedem dziesiątych i osiemdziesiątych minionego wieku dominowały takie odmiany jak : Jonatan, Malinowa Oberlandzka, Spartan, Boskoop, Boiken, Idared, Prima, Landsberska. Obecnie najlepsza jest Eliza, Idared.

Konfitury muszą być gęste, dobrze wysmażone, domowej roboty. Nadają się konfitury z pigwowca, wiśni oraz mieszanki konfitur: malina i pigwowiec, wiśnia i pigwowiec, truskawka i pigwowiec. Konfitury z pigwowca są w tym wypadku naturalnym zagęstnikiem i wzmacniaczem smaku, gdyż sam przecier malinowy czy konfitury z malin lub truskawek są zbyt rzadkie.

W tradycji jabłuszko lubelskie było zwane po prostu jabłuszkiem a jego sposób wykonania nawiązywał do innych wypieków znanych jeszcze przed II wojną światową na terenach dzisiejszej centralnej Polski i na tzw. Kresach w okolicy Lwowa.  Po II wojnie światowej często przygotowywano pieczone jabłuszka z konfiturami, gdyż owoce importowane były prawdziwym rarytasem a wypieki bazowały na rodzimych owocach i przetworach. Było to danie na deser po obiedzie lub na podwieczorek łatwe do wykonania w każdym gospodarstwie domowym.

Jabłka dostarczają składników niezbędnych człowiekowi w postaci łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasów, soli mineralnych i witamin. Jabłka służą człowiekowi jako środek dietetyczny i leczniczy. Jabłko średniej wielkości zawiera tylko 60 kcal a po jego zjedzeniu mamy wyraźne uczucie sytości. Lecznicze właściwości ma błonnik ,pektyny, garbniki i sole mineralne. Jabłka spożywane zamiast słodyczy pozwalają utrzymać szczupłą sylwetkę i zdrowe zęby. Przy aktywnym wysiłku fizycznym umożliwiają szybkie zaspokojenie głodu dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy oraz przeciwdziałają powstawaniu zakwasów dzięki pierwiastkom mineralnym, które neutralizują kwas mlekowy powstający w mięśniach. Zapobiegają otyłości i zaparciom, absorbując nadmiar soli , obniżają ciśnienie, a wydalając z organizmu cholesterol nie dopuszczają do zawału i udaru mózgu. Wychwytują wolne rodniki powstające przy spożywaniu tłuszczów i mięsa, dzięki czemu zapobiegają nowotworom. Działają korzystnie na przemianę materii. Jabłuszko Lubelskie oprócz jabłka i konfitur zawiera tylko cieniutką warstwę ciasta ok. 3-4 mm, które jest niesłodkie. Dlatego też jest wyrobem niskokalorycznym i jednocześnie doskonałym deserem.

 

Kontakt: 

Gospodarstwo Agroturystyczne Sawanna Anna Sawa - Strona internetowa

Jabłonna Majątek 120, 

23-114 Jabłonna,

Telefon: +48 505 302 413

Gminny Ośrodek Pomocy
Społecznej w Jabłonnie
Centrum Kultury
Gminy Jabłonna
Gminna Biblioteka Publiczna
w Jabłonnie
Zespół Szkół
w Jabłonnie
Zespół Szkół w Jabłonnie
Zespół Szkół
w Piotrkowie
Zespół Szkół w Piotrkowie
Szkoła Podstawowa
w Tuszowie
Szkoła Podstawowa w Tuszowie
Szkoła Podstawowa
w Skrzynicach
Szkoła Podstawowa w Skrzynicach
Szkoła Podstawowa
w Czerniejowie

Szkoła Podstawowa w Czerniejewie

Digitalizacja zasobów kulturowych
Grafika ikona książka ikona komputer na rozmytym tle
Klub Dziecięcy Zielone Jabłuszko
grafika tło robaczek na łące i logo Sielone Jabuszko